IAB Café a reklámköltésekről – Novák Péter ajánlója

Megosztás

2019. június 17-én délután a Premier Kultcaféba várja az IAB Hungary az érdeklődő tagokat közös szakmázásra, beszélgetésre. A téma a digitális reklámköltés helyzete, a magyar adatok és a nemzetközi trendek bemutatása. Az esemény felvezetéseként olvassátok Novák Péter írását.

Éppen 20 éve alapítottuk meg az IAB Hungary elődszervezetét, a Magyar Reklámszövetség Internet Tagozatát, mely még a megalakulása évében elkezdte felmérni az online reklámköltések volumenét. Az eredményeket Online Reklámköltés Riport néven félévente jelentettük meg, 2001-től már részletesebb módszertannal és az IDC bevonásával készült a felmérés. Az éveken keresztüli munka eredményeképp a tagozat 2008-ban alakult át és vált az IAB nemzetközi hálózat tagjává. Ekkor továbbfejlesztettük a felmérés módszertanát reagálva a piaci átalakulásokra, megnyertük partnerünknek a PwC-t és a MAKSZ-ot.

A célunk a kezdetektől változatlan ezekkel a felmérésekkel: megbízható és hiteles módszertannal tudjunk minél részletesebb információt szolgáltatni a digitális reklámköltések nagyságáról, trendjeiről. A módszertani kérdésekért az IAB Hungary Adex munkacsoportja felel, szoros együttműködésben az IAB Hungary Médiaszekciójával, melynek tagjai negyedévente készítik el önbevallásaikat.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nem tudjuk a hazai piac minden szegletét lefedni a felmérésünkkel. Ha nem tudjuk alapos és megbízható módon feltérképezni egyes kisebb részeit, akkor azokról lemondunk, nem teszünk még kísérletet sem megalapozatlan becslésekre. Amennyiben olyan új területek jelennek meg, amelyek felmérését megbízható módon meg tudjuk oldani,  akkor beillesztjük felmérésünkbe, így került bele pl. a digitális videó és programmatic költés is.

Ma már rendkívül részletes adatokat tartalmaz az éves Adex riport, ezen felül pedig a negyedéves önbevallásban résztvevő médiatulajdonosok, sales house-ok által megadott adatok részükre exkluzív információkat is tartalmaznak, pl. a hirdetői költéseket szektoriális bontásban. Bár az éves topline adat (digitális reklámköltés összvolumene) különösebb meglepetéseket nem mutat, azért a részletes adatok olykor érdekes és nehezen prognosztizalható folyamatokat tárnak fel.

Hogy ezek melyek voltak az utóbbi években, különösen az európai trendek viszonylatában, erről is szó lesz a június 17-i IAB Café rendezvényen!

Novák Péter (IAB Hungary elnökségi tag, az Adex munkacsoport vezetője)

A rendezvényre az IAB Hungary tagok számára ingyenes a részvétel, de a könnyebb tervezhetőség miatt arra kérünk titeket, hogy itt regisztráljatok. A nem IAB Hungary tagokat is szívesen várjuk, a regisztráció után ők is csatlakozhatnak az eseményhez.