IAB Hungary: 14%-os bővülés 2018-ban, 13%-ot várnak a szakértők 2019-re a digitális reklámköltésekben

Megosztás

Az IAB Hungary február 27-én, az Evolution 2019 konferencia keretében számolt be a digitális reklámpiac 2018-as változásairól és bemutatta Adexpect 2019 kutatását, amely a digitális reklámpiac várható fejlődését becsüli meg.

2018-ban a digitális reklámpiac 38,8%-os részt (net-net, DM nélkül) kihasítva a teljes Reklámtortából 90,3 milliárd forintot ért el, ezzel a legnagyobb szegmens immár negyedik éve.

A növekedés a három kulcsterületen egyaránt tetten érhető, hiszen a display eszközök 39,1 milliárd, a search 35,2 milliárd, a listing pedig 15,0 milliárd forintot tett ki.

Figyelemre méltó az automatizált piac folyamatos növekedése, amelyen belül a programmatic technológiák közel 50%-os bővülést mutattak, és már megközelítik a 3 milliárd forintot.

Hasonlóan erőteljes piacbővülést mértek a szakértők a mobil eszközök területén, ahol 5 év alatt 32 milliárdosra nőttek a költések. A digitális videót várják a hirdetők a következő hasonló trendnek, mivel 2018-ban itt a bővülés megközelítette a 60%-ot.

A digitális reklámpiac sajátossága a hazai és globális szereplők együttes jelenléte. 2018-ban a globális szereplők részaránya a költésből 55% volt, ami növekedett az előző évhez képest, ugyanakkor a hazai szereplők bevétele is több mint 3 milliárd forinttal nőtt. Ezzel egybecseng, hogy a kizárólag a hazai tulajdonú, elsősorban digitális display médiaeszközök forgalmát mérő IAB Adex NORI mérése szerint a teljes forgalom 15%-kal nőtt az utolsó negyedévben.

13%-os növekedést várnak a szakértők 2019-re

A felkért iparági szakértők várakozásai alapján készült Adexpect felmérés a 2019-es trendeket vetíti előre. Eszerint 2019-ben a teljes piacbővülés el fogja érni a 13%-ot, miközben a hazai piaci növekedés 5,3% körül mozog majd.

Az IAB Hungary 2016 óta készíti el az Adexpect jelentést, ami az éves reklámpiaci költések várható alakulásáról ad képet, az év legfontosabb digitális reklámpiaci trendjei alapján. A kérdőív kitöltői az IAB tagvállalatok és az IAB Hirdetői Klub szakértői. Az idei becslés 4 szegmensben (média, ügynökség, hirdetők szolgáltatók) tevékenykedő 67 válaszadó információi alapján készült.

A legoptimistábbak a hirdetők: ők a teljes digitális piacon 14,2%-os növekedést várnak, a hazai szereplőknél pedig 8,3%-ot. A leginkább visszafogottak a média képviselői: náluk ugyanez a két mutató 12,0% és 4,1%.

A hirdetők és a média munkatársai 2016 óta most először számítanak kisebb bővülésre, mint a megelőző évben. Az ügynökségek és szolgáltatók viszont 2017 óta évről évre nagyobb növekedéssel kalkulálnak.

A megkérdezettek leginkább programmatic, videó és mobil területen számítanak bővülésre, a social media lemaradt a dobogóról.

A válaszadó szakemberek szerint a legnagyobb elvárások egyértelműen az adat alapú hirdetési megoldásokhoz kapcsolódnak, minden válaszadói csoport számára ez a leginkább figyelt trend. Kis mértékű pozitív hatásként a brand safety-t, a kampánymérést és viewability mérést említették, és úgy vélik, a social media botrányok nem igazán fogják megrengetni a piacot. A digitális területre leginkább az adblocking gyakorol idén negatív hatást, aminél kisebb a jelentősége a GDRP generálta kérdéseknek.

Az Adexpect jelentés letölthető az IAB zárt tagi weboldalán IAB Adexpect 2019